Bezár
2017. április 24., hétfő
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és MMg Gép Piac melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!         Megjelent a Kerti Kalendárium 2017. áprilisi száma!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. áprilisi száma!         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/3-4. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

MMGgépPiac (2016-10. szám)
Dr. Hajdú József
2016.10.28., péntek, 06:52

Az ősziek vetésében az elmúlt időszakban dinamikusan terjednek az egymenetben magágyat készítő és a vetést is megvalósító gépkonstrukciók. A műveletek összevonásával idő, energia és költség takarítható meg, ami különösen akkor hasznos, ha ősszel az esős időjárás miatt a vetési időszak lerövidül. Elhúzódó kukorica- betakarítás után szinte csak ezek a gépek jelentik a megoldást az őszi kalászosok elvetésére. A magágykészítés és vetés egymenetben történő elvégzésének a talajszerkezet és a talajnedvesség megőrzésében is fontos a szerepe.

2016.10.28., péntek, 06:49

Havonta megjelenő gépesítési mellékletünkben lehetőséget kínálunk a hazai mezőgépgyártóknak és -forgalmazóknak, hogy rövid ismertetővel és fotóval ajánlják termékeiket a gazdálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak. Ezúttal a kalászos gabonák vetéséhez használható korszerű, illetve legújabb fejlesztésű talajművelő- és gabonavetőgép összeépítésű vetőaggregátokat mutatjuk be.

2016.10.28., péntek, 06:46

„Aki jól tud szántani, az megbecsült ember!” – így hangzik a szántómesterek egyik jelmondata. Ennek szellemében rendezték meg a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében, a MEGFOSZ kiemelt támogatásával, a XV. Észak-alföldi Regionális Szántóversenyt. Ezen a megmérettetésen minden eddiginél több versenyző, 4 kategóriában 19 fő traktorral és 8 fő a fogatos kategóriában állt starthoz. A verseny fővédnöke Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár volt.

2016.10.28., péntek, 06:44

Alig hatéves múltra visszatekintő cég a Gi-Ga Farm Kft., mégis nagy utat járt már be. A bakonyszombathelyi vállalkozás az addigra telített piacon egyediséget szeretett volna nyújtani. – Láttuk milyen gondot jelent, amikor egy gazdának várnia kellett az alkatrészre, nem volt megfelelő a kiszolgálás, s elérhetetelen a kereskedő miután eladta a gépet - jelezte Gál István, éppen ezért személyes kapcsolatokon alapuló üzleti vállalkozást akartak kialakítani. Az ügyvezető szerint felgyorsult világunkban is szükség van olyan kereskedőkre, akik az eladott mennyiség helyett inkább a partnerek bizalmára helyezik a hangsúlyt.

2016.10.28., péntek, 06:42

Nem vagyok mezőgépész, Győrben járműmérnöknek tanultam - szögezi le beszélgetésünk elején Józsa Balázs, hozzátéve, gyerekkorában kevésbé volt számára vonzó az agrárium. A Széchenyi István Egyetemről végül a családi gazdaságba tért vissza. Azóta nagyot fordult a világ a mezőgépek terén, nem beszélve arról, hogy az aratást szinte kikapcsolódásnak tekinti.

2016.10.28., péntek, 06:39

1930 óta állt üresen az Apponyi kastély – és vele együtt az uradalom, amit 1946-tól szegény sorsú, jó képességű fiatalok vehettek birtokba - kezdte a visszatekintését Bujdosó Lászlóné, a Tolna megyei községben található Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatónője. Ma ez az oktatási intézmény örökös ökoiskola, ahol természetközeli szemléletre nevelik a jövő mezőgépészeit, gazdaasszonyait.

2016.09.27., kedd, 10:19

A mezőgazdaságban az őszi kampányidőszak legjobban leterhelt gépei a kukorica betakarításában dolgozó gabonakombájnok és a hozzájuk kapcsolt kukoricacsőtörő-adapterek. A szemes kukorica morzsolva betakarítására az ökológiai adottságoknak és az üzemeltetett kombájnok műszaki paramétereinek (pl.: áteresztőképesség, betakarítható sorok száma) leginkább megfelelő adapterek közül célszerű választani. Egyes kombájngyárak, illetve adapterek gyártására specializálódott vállalkozások folyamatosan fejlesztik ezeket a terméküket, és évről-évre új variánsokkal, konstrukciós megoldásokkal bővítik kukoricacső-törő adapter választékukat.

2016.09.27., kedd, 10:16

Havonta megjelenő gépesítési mellékletünkben lehetőséget kínálunk a hazai mezőgépgyártóknak és gépforgalmazóknak, hogy rövid ismertetővel és fotóval ajánlják termékeiket a gazdálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak. Ezúttal a legújabb fejlesztésű kukoricacsőtörő-adaptereket mutatjuk be. A következő kérdésekre kerestünk választ:

2016.09.27., kedd, 10:09

A hazai mezőgazdasági géppiacon az idei esztendő első felében továbbra is visszafogottabb beruházási kedv tapasztalható. A kivárásban a komolyabb EU pályázatok hiánya is szerepet játszhat. Magyarországon a gazdálkodók megközelítőleg 55 milliárd forint értékben vásároltak gépeket a január-június közötti időszakban, ezzel a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke kismértékben ugyan, de meghaladta az előző év azonos időszakának gépértékesítését. Alkatrészekre 19,7 milliárd forintot fordítottak, így az alkatrész értékesítés az elmúlt évek első félévének szintjén alakult.

2016.09.27., kedd, 10:08

Minőség, határidő és ár, ezekből nem lehet engedni - szögezte le beszélgetésünk elején Zelenka Pál, a csornai Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt. tulajdonosa. A szakember hozzátette, mindenki le akarta beszélni arról, hogy egy alacsony forgalmú, adósságokkal terhelt, 350 embert foglalkoztató mezőgépes céget privatizáljanak. Mivel korábban a Ganz Műszergyártó Vállalatot is talpra tudták állítani, s hitt a magyar mérnöki- és szakmunkástudásban, szándékától nem lehetett eltántorítani. Úgy tartja, élelmiszerre a világon mindig szükség lesz és a szántóföldi növények termesztése egyre fejlettebb gépparkot igényel.

2016.09.27., kedd, 09:58

A szakmán belül senkinek nem kell bemutatni, hiszen a világ több mint száz országában naponta állatok millióit fejik a DeLaval gépeivel, a svéd cég 140 évnyi fejlesztéssel és a tejtermelő ágazatban szerzett tapasztalattal a háta mögött segíti a gazdák munkáját. A DeLaval tulajdonosa - akárcsak a Tetra Pak-nak - a mai napig a Rausing család, úgy képzelték el, hogy tevékenységük az egész tejvertikumot átöleli, a tejelő tehenészetek komplett tartástechnológiájától a fejési és telepirányítási technológián keresztül a tejfeldolgozás, majd a csomagolás technológiájáig. A gazdag szakmai múltra alapozva a vállalat továbbra is erős és fejlődőképes: a globális piac vezetője a fejéstechnológiák gyártásában és forgalmazásában, de meghatározó tényező a hűtés- és istállótechnológiai rendszerek értékesítésében is.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!